Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σαν λυμασμένοι πέσανε οι ακροαριστεροί στο βάζο με το μέλι ~ Πόρισμα - καταπέλτης για τα δάνεια της Attica Bank


Ένα απίστευτο πάρτι με τα λεφτά των μηχανικών αποκαλύπτει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τα δάνεια που έδινε η Attica Bank. Πρόκειται για χορηγήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «χαριστικά» και αφήνονται υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις.

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα, που φέρνει στο φως το πόρισμα, μετά από έλεγχο που έκαναν η ΤτΕ και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ προκύπτει συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική εξασφάλιση της Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι μόνον η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης, του Καλογρίτσα, πήρε...
39 δάνεια από την τράπεζα Αττικής, από το 2015 και μετά, με επιτόκιο που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κάτω από το κόστος της τράπεζας.

Πόρισμα - καταπέλτης για τα δάνεια της Attica Bank - «Βόμβα» κατά Καλογρίτσα


Το πρώτο από αυτά, ομολογιακό δάνειο αξίας 11 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.
Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

Τα ευρήματα αυτά έκαναν την ΤτΕ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας της να διερευνήσεις την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Η μηνυτήρια αναφορά με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016, περιγράφει το "πάρτι" που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών.

Γενικότερα στο πόρισμα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν γενικότερες χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.

Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!


Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της κεντρικής τράπεζας: 

-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση ICAP F, όπου το μέσο επιτόκιο βάσει της τιμολογιακής πολιτικής ήταν 8,79%, δόθηκαν 1.740 δάνεια συνολικού ύψους 297 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,32%.

-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση G, όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 11,84%, δόθηκαν 1.589 δάνεια ύψους 391 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 8,47%.

-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση H, όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 14,02%, δόθηκαν 3.401 δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως αυτά τα δάνεια αποτελούν το 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

-Στις περιπτώσεις με διαβάθμιση NT (τη χαμηλότερη), όπου το μέσο επιτόκιο ήταν 14,02%, δόθηκαν 528 δάνεια ύψους 142 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 7,46%.

Στις εταιρείες που επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη πρακτική της Attica Bank συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα.


Χορός δανείων για τις εταιρείες Καλογρίτσα

Τριάντα εννέα δάνεια πήρε το 2015 από την Τράπεζα Αττικής η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ του κ. Καλογρίτσα, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 (με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής πήρε δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στις 28/4/2015 το πιστωτικό του όριο από 10 εκατ. αυξήθηκε σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14/5 σε 100 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον η Τοξότης Κατασκευαστική, με διαβάθμιση G, πήρε στις 13/5/2015 δάνειο 20 εκατ. ευρώ παρέχοντας εγγύηση 5 εκατ. ευρώ με υποσχετική επιστολή προσκόμισης γεγενημένων απαιτήσεων σε ποσοστό 120% και 15 εκατ. ευρώ με κάλυμμα νομότυπη ενεχυριασμένη  κατάθεση σε ποσοστό 100%, η οποία μπορούσε να αντικατασταθεί σταδιακά με ενεχυρίαση απαιτήσεων ή συμβάσεων έργων που θα υπέγραφε σε μεταγενέστερο χρόνο ο κ. Καλογρίτσας, όπως και έγινε.

Η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ αναφέρεται και στα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica Bank δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ελάχιστο επιτόκιο που προέβλεπε το τιμολόγιο της τράπεζας για τους πελάτες με την καλύτερη διαβάθμιση ήταν 4,17% και το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια με διαβάθμιση G -όπως του κ. Καλογρίτσα- ήταν 11,84%. Δηλαδή η απόκλιση στην περίπτωση της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα ήταν 9,24%!




Γίνε κι εσύ μεγαλοεργολάβος!

Αναλαμβάνεις ενα Δημοσιο εργο με προσφορά 10εκ Ευρώ.
Υπογραφεται η συμβαση εργου.
Στο ταμείο σου δεν εχεις ούτε σεντς. Αρα δεν μπορείς να πληρώσεις ουτε εναν εργάτη.
Πάς λοιπόν στην  Τράπεζα (Αττικης ή αλλη), ζητάς δάνειο 10εκ και ως ενέχυρο
βάζεις την συμβαση με το Δημοσιο. Παιρνεις και καλό επιτόκιο γιατί
"καλυπτεσαι" από το Δημοσιο.Κανεις το έργο με τα λεφτά του δανείου.
Ολοκληρώνεις το έργο με 8εκ ευρώ, και μετά ΤΗΝ παραλαβή του έργου από το Δημοσιο
το Δημοσιο δινει 10εκ, με τα οποία αποπληρώνεται η τραπεζα. 10,5εκ με τόκους.

Αρα εχεις  ξεκινησει με ΜΗΔΕΝ Ευρώ, από το ΤΙΠΟΤΑ
 και βρισκεσαι σε εναν χρόνο με 1,5εκ καθαρά
στην τσέπη. Μετά από καμμια 10ριά τετοιες (και μεγαλυτερες)
συμβάσεις με το Δημοσιο εχεις γινει πλέον μεγαλοεργολάβος,επιχειρηματίας
και  έχεις (ή θελεις να έχεις) ιδιωτικό κανάλι.

Δημοσιο, τραπεζες και εργολάβοι σε ενα γαιτανάκι που καταλήγει
να ειναι ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ  κερδισμένοι.
Εργολάβος εκατομμυρια,
τραπεζίτες  μπόνους , κερδοφορία,
κρατικος λειτουργός, πολιτικός μιζα-προμηθεια για την συμβαση.

Και λεω "σχεδόν ΟΛΟΙ¨ κερδισμένοι" γιατί κάποιος πληρώνει αυτά τα 10εκ.
Δεν φυτρώνουν. Ο μεσος, μαλάκας φορολογούμενος πληρώνει.


Ενημέρωση 2 Μαρτίου: Ούτε παραγγελλία να την έκανα την γελοιογραφία του Χατζόπουλου στην "Καθημερινή":






4 σχόλια:

r+w είπε...

Ποιος ξέρει πόσοι συριζαίοι φάγανε από τα δάνεια του καλογρίτσα ...

Κρασοπατήρ είπε...

Το ζητούμενο είναι ότι τη ζημιά θα την πληρώσουμε όλοι μας, γιατί πάει για φούντο η Αττικής. Δεν βάλανε μυαλό με τις χασούρες της Εμπορικής και Αγροτικής. *Το ταμείο ασφάλισης των Μηχανικών δεν το βλέπω καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΕΝ ΣΑΠΣΕΙΣ ΑΥΓΑ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΕΛΕΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ.!!!!
ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΚΣΤΑ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΑ ΔΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΑΓΑΝΕ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΈ, ΑΛΛΑ ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ.!!!!

Το ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ μπορει να μην ειναι ικανη, αλλα ειναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ.!!
Tο νομισμα απηχει ΣΧΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΣΧΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ, ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ. !!
Με την αποχωρηση απτην ευρωζωνη, αλλα και την ΕΕ, θα ανακτησουμε την κυριαρχια στους νόμους μας, στους θεσμους μας, θα εχουμε τη δυνατοτητα να επιλεξουμε τι θελουμε για την οικονομια μας, και τι δεν θελουμε.!!!!
Αν δεν λυσουμε το ΜΕΓΑ θεμα του ποιος εκδιδει το νομισμα, το ποιος ελεγχει τη νομισματικη κυκλοφορια, ολα τα μεσα παραγωγης να παρεις στα χερια σου, δεν εχεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.!!!

Πρώτη πράξη ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. για επιστροφή σε "Εθνικό Νόμισμα", η καταγγελία του χρέους στον ΟΗΕ
https://youtu.be/jURHiCMoSV4?t=1m1s

ΤΑ 5 ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.
1. Μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους με βάση το διεθνές δίκαιο.

2. Ανατροπή όλων των συμφωνιών, δεσμεύσεων και μέτρων των δοσιλογικών κυβερνήσεων.

3. Έξοδος από το ευρώ και αναθεώρηση της σχέσης μας με την Ε.Ε.

4. Δίκη δοσίλογων όλων των προδοτών, ανεξαρτήτως θέσεως (κυβερνητική ή μη).

5. Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας μέσω μια νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

r+w είπε...

Πήγαμε πλατεία αγαπητέ και δοκιμάσαμε το γλυκό ... ήταν ή δεν ήταν ο Καζάκης με τους λεχρίτες του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες των αγανακτισμένων; ... και παρεμπιπτόντως .. πότε θα δούμε το βιογραφικό του να μάθουμε και εμείς πώς την έβγαζε ο κος Καζάκης μέχρι σήμερα;

Δημοσίευση σχολίου