Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κόβουν και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τα σχολεία


Φυσικό είναι να θέλουν οι νεομπολσεβίκοι που μας κυβερνούν να καταργήσουν την "Αντιγόνη" από τα σχολεία διότι αυτό το έργο διδάσκει πως ο άνθρωπος πρέπει να βάζει τον ηθικό νόμο πάνω από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και να σηκώνει το ανάστημά του στην αδικία των ηγετών. Επικίνδυνα πράγματα για την Αριστερά αυτά...

Νέο πλήγμα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών επιχειρεί το υπουργείο (Α)Παιδείας, μετά την κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιταφίου» του Περικλή στη Γ’ λυκείου.


Αυτή τη φορά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής βάζει στο στόχαστρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που διδάσκεται στη β’ λυκείου. Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, στο νέο πρόγραμμα της β’ τάξης καταργούνται τα Αρχαία Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα και «εξοβελίζεται η διδασκαλία της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή».


Οργισμένη η Ένωση σημειώνει ότι: «Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα». Και προσθέτει:

«Ελληνικό σχολείο χωρίς τον “Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο” και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη -ως υπέρτατης αξίας- της αγάπης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ινστιτούτου, καθώς «εξοβελίζει ένα ακόμα εμβληματικό για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κείμένο, την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, που σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στη β’ λυκείου».

Επιπλέον, καλεί «κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων είχε εξαπολύσει μύδρους εναντίον του υπουργείου Παιδείας για την απόφασή του να καταργήσει τη διδασκαλεία του «Επιταφίου» του Περικλή στη γ’ λυκείου.

Σε ένα κείμενο-κόλαφο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το «μάθημα για την αξία της δημοκρατίας εξοβελίζεται οριστικά από τα σχολεία της χώρας μας, την ώρα που τα υποκριτικά δάκρυα για την αδιαφορία της νεολαίας προς τα κοινά και τους θεσμούς αφθονούν».

ΠΗΓΗ: Δημοκρατία


Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Ούτε η δικτατορία δεν κατάργησε την Αντιγόνη από τα σχολεία


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με αφορμή την κατάργηση του μαθήματος της "Αντιγόνης" από τα δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ένωση τονίζει: «Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Οι φιλόλογοι, επίσης, διατυπώνουν την ανησυχία τους σχετικά με την επιχειρούμενη, σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β' Λυκείου.
Η Ένωση Φιλολόγων επισημαίνει τον «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη».

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατης αξία, της αγάπης» πρόσθεσαν οι φιλόλογοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας «να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου