Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Αλβανία ακολουθεί τα Σκόπια στην εσωτερική αναταραχή


Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα , Bernd Borchardt, σε χθεσινή ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια “βρώμικα” ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές. 

Χθες, επισκεπτόμενος τα Τίρανα ο αρχηγός της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης της Μαφίας- Φράνκο Ρομπέρτι, δήλωσε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών από Αλβανία προς Ιταλία τριπλασιάστηκε και ότι τα χρήματα από το λαθρεμπόριο πηγαίνουν στη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.




Προ ημερών είχα δημοσιοποιήσει την απορία μου για την σχεδόν ταυτόχρονη και παρόμοια δημόσια παρέμβαση των Αμερικανών Πρεσβευτών στα εσωτερικά της Αλβανίας και Σκοπίων, όπου υπηρετούν. Αναρωτήθηκα κατ’ αρχάς αν ακολουθούν την πολιτική Ομπάμα, από τον οποίον διορίστηκαν ή έχουν καινούργιες εντολές από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Κυρίως όμως εκπλήσσει η δημόσια τοποθέτησή τους κατά των υπαρχουσών κυβερνήσεων των δύο χωρών. Πάγιος κανόνας είναι, ακόμη και στα προτεκτοράτα, οι παρεμβάσεις να γίνονται παρασκηνιακώς. Είναι σαφές επομένως, ότι η αμερικανική πολιτική είναι προσανατολισμένη προς την ανατροπή των νυν κυβερνήσεων και ανάδειξη των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.

Αυτή η εκδοχή όμως, ως προς την Αλβανία σκοντάφτει στο γεγονός ότι ο Σαλί Μπερίσα, επίτιμος πρόεδρος τώρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Έντι Ράμα ότι «έβαλε δύο Κυβερνήτες να διευθύνουν τη χώρα» [εννοώντας τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου και την επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε Ρομάνα Βλαχούτιν].  «Ποτέ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπερίσα, δεν θα εξουσιοδοτούσε τον Πρέσβη Λου να ζητήσει από το Γενικό Εισαγγελέα να σταματήσει μια έρευνα. Δεν μπορεί ένας Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς νομοθετικές αρμοδιότητες, συνέχισε, να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση, όπως τον κατηγόρησε ο πρέσβης Λου».

Υπενθυμίζω, πως ο ανωτέρω πρέσβης, ήταν πρωταγωνιστής διπλωματικού επεισοδίου στα Τίρανα, κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης κατηγόρησε άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας ότι εργάζεται κατά της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε, μάλιστα, ότι για λόγους που άπτονται της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, η αμερικανική Πρεσβεία ακύρωσε και αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε 70 άλλους εισαγγελείς και δικαστές της Αλβανίας.

Επομένως, εκείνο που μπορεί κάποιος να υποθέσει από τις απροκάλυπτες και δημόσιες παρεμβάσεις των δύο Αμερικανών διπλωματών, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς λόγους να υπάρχουν απολύτως έμπιστες κυβερνήσεις στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ίσως, εκτός των άλλων, να παίζουν ρόλο και τα ενεργειακά, με δεδομένο ότι τα Σκόπια δέχθηκαν την διέλευση μελλοντικού αγωγού της Ρωσίας, στη δε Αλβανία συμπτωματικώς (πόσο συμπτωματικώς, άραγε;) ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις περιοχές που διαθέτουν υδρογονάνθρακες, η αξιοποίηση των οποίων περνά σε αμερικανικά δίκτυα.



Όπως δημοσίευσε εχθές η voria.gr, για 7η ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στα Τίρανα με την αντιπολίτευση να καλεί σε "πολιτική ανυπακοή" τον αλβανικό λαό, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρές συστάσεις, όπως «Πόλεμο θέλετε, πόλεμο θα έχετε», όπως δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, και «Σκίστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί».

Να προσθέσω, ότι και ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Μπερντ Μπόρχαρντ, ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια "βρόμικα" ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές. Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο αρχηγός της ιταλικής υπηρεσίας δίωξης της Μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, ο οποίος δήλωσε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών από Αλβανία προς Ιταλία τριπλασιάστηκε.

Αλλάζοντας το ανωτέρω κλίμα, σημειώνω την ικανοποίηση που διαχέεται στον αλβανικό Τύπο, από την πληροφορία που έχει, ότι η Ελλάδα θα κάνει σύντομα αλλαγές στην απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας. Δικαίωμα θα έχουν οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 έτη. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι τα παιδιά των μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε όχι, θα λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/i-alvania-akolouthi-ta-skopia-stin-esoteriki-anatarachi
skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου