Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΟΗΕ: Μην στέλνετε λάθρο στην Ουγγαρία, βολέψτε τους όλους στην Ελλάδα & ΟΛΑ ΤΖΑΜΠΑ


Δωρεάν διαμερίσματα και μετρητά σε "πρόσφυγες"

Στην υλοποίηση εθελοντικού προγράμματος μετεγκατάστασης σε διαμερίσματα των "προσφύγων" που αιτούνται ασύλου προχωρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε., με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών στη χώρα.


 Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, το πρόγραμμα θα καλύπτει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενώ θα παρέχεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, από τις 31 Μαΐου προχωρεί η κατάργηση των συσσιτίων στους καταυλισμούς και οι "πρόσφυγες" θα λαμβάνουν χρηματικό ποσό, ώστε να μπορούν να σιτίζονται με δική τους επιλογή

Βάσει του σχεδιασμού, μέσα στο 2017 θα μετακινηθούν περί τους 10.000 "πρόσφυγες" και άλλοι τόσοι το 2018. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν κλείσει οι δομές φιλοξενίας "προσφύγων" στο Βόλο και τα Τρίκαλα και να έχει μειωθεί στους 500, από 1.000 σήμερα, ο αριθμός των "προσφύγων" που ζουν στο Κουτσόχερο Λάρισας.


Τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτικού, από τα αφιλόξενα camp, βρήκαν έως τις αρχές Απριλίου συνολικά 320 "πρόσφυγες", μέσω του προγράμματος «React», που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οικογένειες "προσφύγων" μένουν κάτω από συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στους τρεις δήμους, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, μέσω του προγράμματος τα μισθωμένα διαμερίσματα στους τρεις δήμους ήταν 93 (60 στον δήμο Θεσσαλονίκης, 21 στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και 12 στον δήμο Καλαμαριάς), που αντιστοιχούν σε 514 θέσεις φιλοξενίας.

Από αυτά κατειλημμένα είναι 63 με τους οφελούμενους να ανέρχονται σε 320, ενώ άλλοι 150 πρόσφυγες που διέμεναν σε διαμερίσματα του προγράμματος έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ελλάδα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ωφελούμενοι "πρόσφυγες" του προγράμματος είναι 222 στον δήμο Θεσσαλονίκης, άλλοι 64 στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και επιπλέον 34 στην Καλαμαριά.

Εκτός από τα μισθωμένα διαμερίσματα, το πρόγραμμα δέχτηκε αιτήσεις για τη φιλοξενία "προσφύγων" σε φιλοξενούσες οικογένειες. Ήδη δύο οικογένειες φιλοξενούν συνολικά 8 άτομα, ενώ άλλοι 26 "πρόσφυγες" βρίσκονται στο «Φιλοξενείο» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του React είναι «η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας "πρόσφυγες" που έχουν αιτηθεί άσυλο και μετεγκατάσταση, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω της δημιουργίας 860 θέσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα και σε φιλοξενούσες οικογένειες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της συντήρησης των 28 θέσεων που δημιουργήθηκαν στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο».

Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν και τον πλήρη εξοπλισμό με έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και λευκά είδη.
Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη:

⦁    Επίβλεψη των διαμερισμάτων από επιμελητές του προγράμματος
⦁    Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διερμηνεία και νομικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους
⦁    Κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Ο.Α.Σ.Θ.
⦁    Συνοδεία των ωφελουμένων σε ιατρικές και δημόσιες υπηρεσίες
⦁    Δημιουργική απασχόληση και αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 4-16
⦁    Οικονομική ενίσχυση των φιλοξενουσών οικογενειών με το ποσό των 75 ευρώ για κάθε άτομο

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως συντονιστής στο σχήμα του προγράμματος με εταίρους το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, είναι προϋπολογισμού πάνω από 2 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://voria.gr/article/thessaloniki-se-diamerismata-320-prosfiges-me-to-programma-react?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook




Οχι "πρόσφυγες" στην Ουγγαρία! 

Έκκληση προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να μη στέλνουν πίσω στην Ουγγαρία "πρόσφυγες" που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, μέχρι η κυβέρνησή της εναρμονίσει τους νόμους περί κράτησης με το κοινοτικό και διεθνές δίκαιο, απηύθυνε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNHCR). Προφανώς, εκτιμά πως σήμερα κινδυνεύουν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου