Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Είσαι Εβραίος; Πρόσεχε τί κρασί πίνεις!


Τι είναι το κρασί Kosher

Σύμφωνα με τον εβραικό νόμο, οι Ραββίνοι απαγόρευσαν την κατανάλωση κρασιού των μη εβραίων, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε αφομοίωση και επιγαμία. Το κρασί που μπορουν να πιούν οι Εβραίοι πρέπει να έχει ελεγχθεί από Ραββίνο και να έχει ένα Eχσσέρ (σφραγίδα ελέγχου).

Το κρασί Kosher παρασκευάζεται ακριβώς όπως και κάποιος άλλος επιτραπέζιος οίνος, με ένα επιπλέον σύνολο κανόνων που το καθιστούν σύμφωνο με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο.




Για να θεωρηθεί ένα κρασί ως κασσέρ, δηλαδή κατάλληλο προς πόση για τους Εβραίους πρέπει να φτιαχτεί υπό την επίβλεψη ενός ραβίνου. Το κρασί πρέπει να περιέχει μόνο συστατικά kosher (συμπεριλαμβανομένων των ζυμομυκήτων και των μέσων λείανσης) και πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με τη χρήση εξοπλισμού που έχει πιστοποιηθεί από τους ραβίνους. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη συντηρητικών ή τεχνητών χρωμάτων. Το κρασί πρέπει να παρασκευαστεί – σε όλη τη διαδικασία από το αμπέλι μέχρι το κρασί - από Εβραίους, εκτός και αν το κρασί είναι mevushal.
Τα κρασιά Mevushal, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα κρασιά kosher, μπορούν να φτιαχτούν και από μη Εβραίους. Για να θεωρηθεί mevushal ένα κρασί πρέπει να θερμανθεί-παστεριωθεί στους 85 βαθμούς Κελσίου. Η εκτεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να απειλήσει τον χαρακτήρα ενός κρασιού, αλλά οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει τεχνικές γρήγορης παστερίωσης (flash pasteurization) που ελαχιστοποιούν την επίδραση στη γεύση του κρασιού.

«Η παστερίωση flash ξεκίνησε πριν από πέντε ή έξι χρόνια και από τότε έχει εξελιχθεί ώστε να είναι πιο στοχευμένη και ακριβής», δηλώνει ο Jay Buchsbaum, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Royal Wine Corp. «Ταυτόχρονα, ικανοποιεί τις ραβινικές απαιτήσεις αλλά δεν βλάπτει και το κρασί».




Τα κρασιά kosher για το Passover (γιορτή που γίνεται ως ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τον Θεό από τη σκλαβιά στην Αίγυπτο και την ελευθερία τους ως έθνος υπό την ηγεσία του Μωυσή), πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από ορισμένα πρόσθετα, όπως είναι το σιρόπι καλαμποκιού και τα όσπρια.


http://www.krasiagr.com/ti-einai-kosher-krasi/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου