Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η 11τη Ημέρα - Η μάχη της Κρήτης ~ The 11th Day - The Battle of Crete (Βίντεο)


«Η 11η μέρα» είναι μια ελληνοαμερικανικής παραγωγής ταινία ντοκιμαντέρ του 2005, με θέμα τη Μάχη της Κρήτης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και περιλαμβάνει μαρτυρίες επιζώντων της περιόδου και γεγονότων.

Στις 20 Μαΐου 1941 χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές (Γερμανικά: Fallschirmjäger) επιτέθηκαν στην Κρήτη. Ήταν η έναρξη της Μάχης της Κρήτης, της μεγαλύτερης γερμανικής αερομεταφερόμενης επιχείρησης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα δαπανούσαν μόνο λίγες ημέρες για την κατάληψη της νήσου,...
σκεπτόμενοι ότι κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Γαλλίας είχαν χρειαστεί για την κατάληψη του Παρισιού εφτά μέρες. Δεν είχαν υπολογίσει την αντίσταση σε μάχη μέχρις εσχάτων των κατοίκων του νησιού από όλες της ηλικίες, κάτι που τους ανάγκασε να δαπανήσουν 11 μέρες για την κατάληψη του νησιού σε μια πύρρειο νίκη μιας και οι Γερμανικές απώλειες απέδειξαν 6.698 στρατιώτες και 370 κατεστραμένα αεροσκάφη.

Η Κρητική Αντίσταση, με τη βοήθεια εκατοντάδων στρατιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και βρετανούς των Επιχειρήσεων Ειδικών Αποστολών (SOE) και αμερικανούς του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (τον πρόγονο της CIA), κατάφερε να αντέξει τον πόλεμο και να δημιουργήσει μια επίπονη, χρονοβόρα, κοστοβόρα και μεγάλες απώλειες επιχείρηση για τους Γερμανούς.

Η ταινία επικεντρώνεται επίσης στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.

Στις 26 Απριλίου 1944 Βρετανοί κομμάντος της S.O.E., μαζί με Κρητικούς που συμμετείχαν στην αντίσταση, απήγαγαν τον Γερμανό στρατηγό Χάινριχ Κράιπε (Γερμανικά: Heinrich Kreipe) στην περιοχή του Ηρακλείου. Της επιχείρησης ηγήθηκαν οι Πάτρικ Λη Φέρμορ και Γουίλιαμ Στάνλεϋ Μος (Αγγλικά: Ivan William Stanley «Billy» Moss) και ήταν η μόνη επιτυχημένη απαγωγή στρατηγού κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία δημιουργήθηκε από τον παραγωγό και σκηνοθέτη Χρήστο Έππερσον (Αγγλικά: Christos Epperson) και τον σεναριογράφο και παραγωγό Μάικλ Έππερσον (Αγγλικά: Michael Epperson). Η χρηματοδότηση έγινε από τον δισεκατομμυριούχο Άλεξ Σπανό (Αγγλικά: Alexander Gus Spanos). H επιμέλεια φωτογραφίας έγινε από τον Ίαν Άσενμπρεμερ (Αγγλικά: Ian Ashenbremer), η επεξεργασία της από την Τζόρνταν Ντέρτινγκερ (Αγγλικά: Jordan Dertinger), ενώ τη μουσική επιμελήθηκε ο συνθέτης Τζάστιν Ρ. Ντούρμπαν (Αγγλικά: Justin R. Durban).

Στους αυτόπτες μάρτυρες που παρουσιάζονται στην ταινία, περιλαμβάνονται οι σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ (Αγγλικά: Patrick Leigh Fermor, S.O.E. και συγγραφέας) και ο ήρωας της Κρητικής Αντίστασης Γεώργιος «Μπαχρής» Τζίτζικας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ταινίας παρέχουν ιστορικό σχολιασμό οι Τσέις Μπράντον (Αγγλικά: Chase Brandon) της CIA και ο Αντρέ Γερολυμάτος (Αγγλικά: André Gerolymatos) του Καναδικού «Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ» (Αγγλικά: «Simon Fraser University»).

*Δυστυχώς δεν έχουμε υπότιτλους για το συγκεκριμένο. Πριν 10 χρόνια είχα φτιάξει εξ ακοής για το πρώτο 15λεπτο, αλλά το άφησα στην άκρη (είμαι άσχετος με υποτιτλισμό και θέλει πολύ κόπο η μετάφραση...) με τον καιρό έχασα-δεν βρίσκω και το αρχείο με τους υπότιτλους, οπότε ανέβασα το βίντεο που είναι και αποκλειστικό στο διαδίκτυο.











Δείτε ακόμη:


Η μεγάλη απαγωγή ~ Στρατηγός Κράιπε (Βίντεο)

Η μάχη της Κρήτης ~ Η Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο)

Η μάχη & η κατάληψη της Κρήτης ~ History Channel (Βίντεο)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου