Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Άδενδρο ΤΩΡΑ: Εκτροχιάστηκε τρένο στο Άδενδρο έξω από τη Θεσσαλονίκη ~ 2 νεκροί και 5 σοβαρά τραυματίες (pics+vids)


*Συνεχής ενημέρωση.  Δύο τελικά οι νεκροί επιβάτες και πέντε οι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας (μηχανοδηγός) σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος.

Τρομερό δυστύχημα στο χωριό Άδενδρο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη στις 21:40. Η αμαξοστοιχία με 70 επιβαίνοντες εκτροχιάστηκε (και τα 5 βαγόνια), και η μηχανή του διαπέρασε κτίσμα του ΟΣΕ κι εγκλωβίστηκε μέσα σε αυτό! Στο οίκημα κατοικούν αλλοδαποί που γλύτωσαν εκ θαύματος, πηδώντας έντρομοι από τα παράθυρα.


Δυστυχώς υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός επιβάτης (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι δύο οι νεκροί, ενώ ένας μηχανηδογός που είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένος που μεταφέρθηκε στο Παπανικολάου). Υπάρχουν πολλοί ελαφρά τραυματισμένοι επιβάτες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς,

Δεκάδες ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά και αστυνομικοί βρίσκονται αυτήν την ώρα στο Άδενδρο και απέκλεισαν την περιοχή. Οι κάτοικοι του Αδένδρου από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Αυτήν την ώρα η πρόσβαση στους πολίτες δεν είναι επιτρεπτή. Πυροσβέστες απεγκλωβίζουν τραυματίες και κόβουνε το ρεύμα στο δίκτυο του ΟΣΕ.

Η επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 5 βαγόνια ξεκίνησε στις 16.18 το μεσημέρι και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με 75-100 άτομα.

Τονίζεται ότι στο σημείο βρίσκεται και ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ το "παρών" έδωσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είναι μια μεγάλη τραγωδία, συνομίλησα με τους επιβάτες οι οποίοι είναι σοκαρισμένοι και μου είπαν ότι όλα έγιναν γρήγορα, κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει γιατί η μηχανή της αμαξοστοιχίας μπήκε κυριολεκτικά μέσα σε ένα σπίτι, το διαπέρασε το σπίτι. Μόλις διασφαλιστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες για το που θα αποδοθούν οι ευθύνες».


Ένας από τους επιβάτες στο μοιραίο τρένο ήταν και ο Στέλιος Τσούλιας ο οποίος με ανάρτησή του πριν από λίγη στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook περιγράφει τα όσα έζησε. «Χθες το βράδυ η τύχη το έφερε να γυρίζω στην Θεσσαλονίκη με το τρένο, μετά από ένα πολύ γεμάτο και δημιουργικό διήμερο στην Αθήνα. Είμαι από τούς "τυχερούς" που βγήκαν από τα βαγόνια με μικρές γρατζουνιές δυστυχώς όμως δύο συνάνθρωποί μας κατέληξαν στο σημείο του ατυχήματος και άλλοι τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Φυσικά το στρες που περάσαμε όλοι οι επιβάτες και οι κάτοικοι του χωριού του Αδένδρου, που προσπαθούσαν να μας απεγκλωβίσουν με ότι είχαν πρόχειρο, σφυριά, λοστούς, φτυάρια νομίζω θα το θυμόμαστε σε όλη μας την ζωή.

Φυσικά είμαστε χαρούμενοι που είμαστε σήμερα (Κυριακή πρωί) καλά, όμως οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν και οι οικογένειες των δύο θυμάτων θα πρέπει να μάθουν τουλάχιστον τους λόγους του ατυχήματος.

Από τους απλούς ανθρώπους που έτρεξαν δίπλα μας να σπάσουν τα παράθυρα και να μας τραβήξουν έξω και αφού ήμασταν ασφαλής, μάθανε ότι στο ίδιο σημείο πριν κάποια χρόνια έχει ξανασυμβεί ατύχημα με το τρένο.

Η εικόνα μέσα στο τρένο ήταν τρομακτική, οι θέσεις των επιβατών είχαν φύγει από την βάση τους, οι αποσκευές και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών ήταν κάπου μέσα στα σίδερα και στα τζάμια που είχαν σπάσει.

Η μυρωδιά από το πετρέλαιο παντού έντονη και λάδια σε πολλά σημεία. Η αμαξοστοιχία ήταν 30 και πλέον ετών από τις πρώτες που ξεκίνησαν τα intercity δρομολόγια στις αρχές του 80.

Οι εγκλωβισμένοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια μέσα από το τρένο. Ευτυχώς οι περισσότεροι από το σοκ και μην ξέροντας πραγματικά εάν είχαν τραυματιστεί. Σε δέκα λεπτά νομίζω έφτασε η Αστυνομία λίγο μετά η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Θα πρέπει επιτέλους να μην περιμένουν οι αρχές και τρίτο ατύχημα στο σημείο ώστε να μάθουμε τι δεν γίνεται σωστά στο σημείο αυτό. Είναι το ελάχιστο που χρωστούν σε όλους μας».



Δελτίο Τύπου ΟΣΕ 13/5/2017 – Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας I/C58

Σήμερα και ώρα 21:45 η αμαξοστοιχία I/C 58 με 70 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το σταθμό Άδενδρο  για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Τέσσερις νεκροί επιβάτες και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας (μηχανοδηγός) σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δυστυχήματος. Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού.
Στο σημείο έχουν σπεύσει από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και δυο κρατικά νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή.

Άμεσα αναχώρησαν από την Αθήνα με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει.

 Κανονικά κυκλοφορούν τα υπόλοιπα τραίνα στον Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν η κυκλοφορία γίνεται από μονή γραμμή.


Νέα ενημέρωση στις 3:07 το πρωί από τον ΟΣΕ, κάνει λόγο για 2 τελικά νεκρούς

Χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Επίσης άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, μετά από εντολή του Υπουργού κυρίου Χρ. Σπίρτζη, μεταβαίνουν επιτόπου στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν δυο νεκροί, τρείς σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες, ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.


Ανακοίνωση για την τραγωδία στο Άδενδρο με τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας εξέδωσε η Πυροσβεστική.

Όπως σημειώνεται, στη χθεσινή επιχείρηση έλαβαν μέρος 65 πυροσβέστες και 27 οχήματα, ενώ στο σημείο παραμένουν αυτή την ώρα οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Άμεση κινητοποίηση πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας, στις 21:40 χθες, έπειτα από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Άδενδρο του νομού Θεσσαλονίκης. Κατά την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων, από τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, ανασύρθηκαν δύο (2) θανάσιμα τραυματισμένα άτομα, απεγκλωβίστηκαν επτά (7) τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ διασώθηκε μεγάλος αριθμός επιβαινόντων. Στην επιχείρηση διάσωσης έλαβαν μέρος 65 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 27 οχήματα και ένας διασωστικός σκύλος από Υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, οι οποίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

Οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στον τόπο του συμβάντος παραμένουν οκτώ (8) πυροσβέστες με τρία οχήματα».



Δείτε φωτό και βίντεο:









































Πηγές:
alexandriamou.gr
emvolos.gr
krasoblog.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου