Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο που εμβόλισαν χθες βράδυ οι τουρκαλάδες


Η φωτογραφία του σκάφους του ΛΣ που εμβολίστηκε από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής UMUT, επιβεβαιώνει αυτό που λένε πηγές του Λιμενικού Σώματος: “Ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους”!

Δεκατρείς ώρες μετά, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταγγείλλει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας - Αυτή την ώρα, 13:00 μεσημέρι Τρίτης, τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έχουν περικυκλώσει τα Ίμια.


Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη πρύμνη του σκάφους που είναι σε υπηρεσία μόλις ένα χρόνο, σοκάρουν. Γιατί μιλάνε για επιχείρηση βύθισης οι Λιμενικοί;

Το τουρκικό σκάφος UMUT, είναι σχεδόν διπλάσιο από το σκάφος του Λιμενικού 090. Ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος “στοχεύοντας” ακριβώς στη μέση! Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους που ήταν “ακίνητο” ,αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στη πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνει γνωστό με τον πιο έντονο και επίμονο τρόπο το θέμα της τουρκικής πρόκλησης τόσο στην ΕΕ, όσο και σ΄ όλες τις λεγόμενες “μεγάλες δυνάμεις”. Είναι προφανές πως οι Τούρκοι θέλουν να μας παρασύρουν σε μια σοβαρή κρίση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄ όλους . Ειδικά τους συμμάχους μας που δενείναι δυνατόν να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Την ίδια ώρα, μετά και τα δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν από το περιστατικό, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνουν ότι το ελληνικό σκάφος ήταν ακίνητο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εκτελώντας διατεταγμένη περιπολία. 














 





Τί συνέβη χθες βράδυ:

Η σοβαρή πρόκληση των Τούρκων έγινε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ιμια. Τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης με τον κωδικό αριθμό 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το τουρκικό σκάφος, δηλαδή, χτύπησε από πίσω το ελληνικό, σαν να θέλει να το διώξει από την περιοχή! Το ελληνικό σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα. Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού περικυκλώθηκε από δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία περιπολούσαν γύρω από τα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) Γαύδος είναι ένα υπερσύγχρονο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του 2015 καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εδρα του είναι η Λέσβος.
Το κόστος του έφτασε περίπου 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν δοθεί πληροφορίες αν το ελληνικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης έχει μεταφερθεί στην Κάλυμνο ή στη Λέρο για επισκευή, ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσκρουση. 

Όμως το επεισόδιο με τον εμβολισμό δεν ήταν το μοναδικό.
Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή. Οι Τούρκοι που παλαιότερα δεν “ξεμύτιζαν” στο Αιγαίο, ,μόλις ο ήλιος έδυε, τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζονται νύχτα στο Αιγαίο, θέλοντας να να δοκιμάσουν αντανακλαστικά και αντιδράσεις.

Σε συνδυασμό με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο Αρχηγό Ακάρ, αλλά και γενικότερα από το κλίμα που έχει καλλιεργήσει η Άγκυρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, από τη πλευρά της Τουρκίας.




Η ιστοσελίδα marinetraffic που δίνει σε πραγματικό χρόνο το σημείο που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στις θάλασσες, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των αλιέων της περιοχής καθώς απεικονίζονται τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.
Πρόκειται για το TCSG 61, TCSG 313 και το TCSG UMUT. Το τελευταίο είναι ένα αρκετά μεγάλο σκάφος που πλησιάζει το μέγεθος μικρής φρεγάτας ή κορβέτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την Λέρο με κατεύθυνση νότια κινείται μια τουρκική φρεγάτα, ενώ στα ανοιχτά των Ιμίων βρίσκονται δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην ευρύτερη περιοχή κινείται και το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος».







ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, προχώρησε χθες λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα η τουρκική ακταιωρός, που πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) "090" του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το λιμενικό σώμα και προσθέτει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θάλασσας και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μέλους του πληρώματος. Το σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε στη Λέρο για επιθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταπλεύσει για τον Πειραιά προκειμένου να οδηγηθεί σε ναυπηγείο στην Αττική.
Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους του πληρώματός του. «Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο ανοιχτής θαλάσσης αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων», κατέληξε ο κ. Λαγκαδιανός.



Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με το νέο επεισόδιο στα Ίμια, προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.
Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται".



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου