Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Τούρκοι συνέλαβαν 2 Έλληνες φαντάρους στον Έβρο ~ Θα δικαστούν για κατασκοπεία!+vid


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και κατασκοπεία θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο στη διάρκεια στρατιωτικής περίπολου. Σύμφωνα με το ΓΕΣ...
οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, ένας αξιωματικός κι ένας ΕΠΟΠ, συνελήφθησαν από Τούρκους καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΣ, βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».



Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και κατασκοπεία θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και τους οδηγούν σε δίκη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.









«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.





Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας

Για άμεση κινητοποίηση των νομικών διαδικασιών στην Τουρκία όσον αφορά τους Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ «σε καλό κλίμα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο «οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» ωστόσο η αποστροφή του περί ενεργοποίησης των νομικών διαδικασιών πιθανότατα σημαίνει ότι η επιστροφή των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού θα πάρει αρκετό διάστημα.
Στην αρχική του αναφορά για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος».



Μπήκαν στην Τουρκία ή έπεσαν σε ενέδρα;
Παρά το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει προσδιορίσει χρονικά ποια στιγμή της χθεσινής ημέρας οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις Καστανιές Έβρου, το protothema.gr πληροφορείται ότι το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων. Το μονοπάτι ξεκινά λίγα μέτρα πριν την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.


Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε στρατιωτικοί που γνωρίζουν την περιοχή.

Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει. Ενα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν τι ώρα γίνεται η ελληνική περίπολος, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις ώρες που οι Τούρκοι κινούνται στο δρομάκι που βρίσκεται στη δική τους πλευρά, κατά μήκους των συνόρων.



Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Αγγελο Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ) ο οποίος απεικονίζεται στην κάτωθι φωτογραφία.





Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου και αφού κατέθεσαν στον εισαγγελέα αποφασίστηκε να προφυλακιστούν. 

Οι δύο στρατιώτες συνελήφθησαν με την κατηγορία της “απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας” και της “εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή”.
Οι τουρκικές Αρχές ελέγχουν και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη, το μεσημέρι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν από την Τουρκία στον Έβρο.
Όπως αναφέρεται, ο Χουλουσί Ακάρ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την κατάσταση των δύο στρατιωτών, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι είναι καλά στην υγεία τους.
Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι οι δύο στρατιώτες δέχθηκαν την επίσκεψη της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη. 





Τα σενάρια των τουρκικών ΜΜΕ
 
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», υπάρχουν δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιώτες.
Πρώτον, ότι δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι. Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατάσκοποι φορώντας στρατιωτική στολή αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα.
Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος, προκειμένου να συναντήσουν σημαίνοντα μέλη του PKK/PYD (Κούρδοι της Συρίας) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ.
Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου και μετά, προκειμένου να βοηθάει φετουλαχιστές να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.
Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην εφημερίδα «Γενί Ακίτ» αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει.
«Είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία υπό αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να τους επιστρέψει, θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός», αναφέρουν οι τουρκικές πηγές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, είπε ότι το όλο θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογο του, κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».
Σχολιάζοντας «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.


Μοναδική κατηγορία η παράνομη διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.
Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.


Τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί που φυλακίστηκαν από τους Τούρκους

Στην Τουρκία δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι καταθέσεις των Ελλήνων στρατιωτικών ( υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και  λοχίας Δημήτρης Κουκλατζής, σύμφωνα με ...
τα τουρκικά ΜΜΕ) που συνελήφθησαν στον Έβρο, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι κατάσκοποι.

«Δεν είμαστε κατάσκοποι. Χθες βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι ήταν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι αξιωματικοί και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα.

Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφεραν οι αξιωματικοί στην πρώτη τους κατάθεση, γράφουν τουρκικά ΜΜΕ.

Οι Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονται ήδη στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου θα βρίσκονται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα που οι δικηγόροι τους θα ασκήσουν έφεση κατά της σημερινής απόφασης και θα περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.


Όλη η κατάθεση του ανθυπολοχαγού που συνελήφθη από τους Τούρκους στον Εβρο
 
Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία οι δύο Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για στρατιωτική κατασκοπεία και είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στη κατάθεσή του είπε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

Το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης διά του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε.



«Ναι, τράβηξα βίντεο»
«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία, καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», πρόσθεσε.
«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο άδειασαν τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω με επιμονή τις κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε.

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό;»
«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω τη λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», συμπλήρωσε.
O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας, κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Δικάζονται τη Δευτέρα
Πλέον, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που κρατούνται σε φυλακές στην Αδριανούπολη, περιμένουν την απόφαση του δικαστή τη Δευτέρα.
Αυτός θα αποφασίσει αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να οριστεί δικάσιμος για τις κατηγορίες που τους προσάπτονται από την τουρκική πλευρά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου