Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Βρωμοκοπάνε τα μαξιλάρια του ύπνου σας;


Πώς να πλύνετε τα μαξιλάρια του ύπνου.

Όλο το νοικοκυριό θέλει το φρεσκάρισμά του. Το ίδιο ζητούν και τα μαξιλάρια του ύπνου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τα πλύνεις για να γίνουν πάλι αφράτα, ολόλευκα και μυρωδάτα.

Καταρχήν ρίξε μια ματιά στις ετικέτες τους για να διαπιστώσεις αν πλένονται στο πλυντήριο (το συνηθέστερο) και σε πόσους βαθμούς. Όπως και αν τα καθαρίσεις (πλύσιμο στο πλυντήριο, στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα), χρησιμοποίησε ένα απαλό, υγρό απορρυπαντικό. Για απόλυτα φυσική καθαριότητα χρησιμοποίησε...
πράσινο σαπούνι.

Πλύσιμο στο πλυντήριο

Αν τα μαξιλάρια είναι μικρά, τοποθέτησέ τα δυο-δυο στον κάδο του πλυντηρίου (ανάλογα βέβαια με τη χωρητικότητά του) και μάλιστα σε κάθετη θέση. Αν είναι μεγάλου μεγέθους, πλύνε τα ένα-ένα τοποθετώντας μαζί μια μικρή πετσέτα μπάνιου, εφόσον χρειαστεί, ώστε να γεμίσει ο κάδος.
Αν τα μαξιλάρια είναι παλιά και φοβάσαι μήπως τρυπήσουν και χυθεί το περιεχόμενό τους, πλύνε τα μαζί με τη μαξιλαροθήκη τους.Προτίμησε να τα πλύνεις στον πιο σύντομο κύκλο πλύσης και με το πιο ήπιο στράγγισμα. Η θερμοκρασία θα είναι ανάλογη των οδηγιών – και πάντως όχι υψηλότερη από 40 βαθμούς.


Πλύσιμο στο χέρι

Αν το μαξιλάρι περιέχει αφρώδες υλικό, το πιο πιθανό είναι να πλένεται στο χέρι, οπότε προτίμησε να το βυθίσεις μέσα σε διάλυμα πράσινου σαπουνιού πιέζοντάς το με τα χέρια σου, ώστε να βραχεί παντού. Άφησέ το να μουλιάσει και ξέπλυνέ το πολύ καλά με χλιαρό νερό ρίχνοντας μερικές σταγόνες λευκό ξίδι. Μην το στύψεις.

Στεγνό καθάρισμα μαξιλαριών

Αν το μαξιλάρι δεν είναι πλενόμενο, τότε θα προστατεύεται από αφαιρούμενο κάλυμμα. Μπορείς λοιπόν κάλλιστα να πλύνεις το κάλυμμα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του. Όσο για το ίδιο το μαξιλάρι, μπορείς να το καθαρίσεις επιφανειακά με ένα απορροφητικό (καθαρό) σκουπάκι. Αν έχει λεκέδες, πέρασέ το με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε αραιή σαπουνάδα (με πράσινο σαπούνι) και κατόπιν με ένα βρεγμένο πανί – όσες φορές χρειαστεί μέχρι να ξεπλυθεί το σαπούνι.

Το άπλωμα

Σε όλες τις περιπτώσεις βάλε τα μαξιλάρια στην απλώστρα σε οριζόντια θέση και άφησέ τα μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά – μόνο τότε να τα μαζέψεις, γιατί αλλιώς θα μυρίζουν. Αν τα βλέπει ο ήλιος, ακόμα καλύτερα.
Καλή επιτυχία !


1 σχόλια:

Ismini Vasileiou είπε...

Πάντως θέλει προσοχή γιατί δεν πλένονται όλα τα μαξιλάρια στο πλυντήριο! δείτε τί γράφει το χαρτάκι του μέσα πριν το πλύνετε. Εγώ έχω αυτό εδώ https://elitestrom.gr/proionta/maxilaria/fiberball/ το οποίο πλένεται στους 40 βαθμούς και με έχει βολέψει μια χαρά!

Δημοσίευση σχολίου